R4BIA - Mama Niza Mama Niza: R4BIA

Rabu, 21 Ogos 2013

R4BIA


INFO : DARI FACEBOOK

Mungkin ada di antara kita yang masih tertanya-tanya kenapa ramai pengguna media sosial 

mula menukar avatar simbol 4 jari seperti di atas dan mula menggunakan 

hashtag #R4BIA

Apakah R4BIA ?

1. Dalam bahasa Arab, Rabi'ah/arba'ah bermaksud Empat. Rab'ah (angka 4) dijadikan sebagai simbol keteguhan, kekuatan, perlawanan dan persatuan untuk seluruh dunia yang mencintai kebebasan. 

2. Simbol 4 jari sebagai simbol untuk mengenang markas demonstran Pro Mursi di Rabi'ah yang telah dihancurkan oleh tentera junta. Simbol 4 jari untuk menunjuk ikon Rabi'ah.  

3. Simbol 4 jari ini telah dilancarkan oleh Perdana Menteri Turki, Recep Tayip Erdogan mulai Sabtu semalam (17 Ogos 2013) setelah mengecam keras pembantaian yang dilakukan tentera junta Mesir yang terjadi pada hari Jumaat dan Sabtu di Ramses Square dan Masjid Fatih yang dikepung tentera junta. 

4. Tujuan avatar simbol #R4BIA dipakai oleh penyokong Morsi di media sosial seperti facebook dan twitter sebagai bentuk solidariti dan kepedulian terhadap apa yang berlaku di Mesir. Selain menimbulkan kesedaran orang ramai supaya lebih cakna mengenai krisis di Mesir sekarang ini.

22 comments

21 Ogos 2013 11:51 PG

good sharing

21 Ogos 2013 12:10 PTG

thanks for sharing kak...

21 Ogos 2013 12:11 PTG

Itu lah sekarang di Facebook penuh avatar tu ek hehe

21 Ogos 2013 12:17 PTG

baru akak tahu.. terima kasih di atas perkongsian ni mama.. :D

21 Ogos 2013 12:20 PTG

Bagus..ramai yang perihatin..

Segmen gempak Mieza Jhaa k akan bermula pukul 1 nanti. Jangan lepas peluang.

21 Ogos 2013 12:21 PTG

Saya sokong simbol R4BIA

21 Ogos 2013 12:22 PTG

thanks mama, share nie :)

21 Ogos 2013 12:24 PTG

nice sharing mama..

21 Ogos 2013 12:35 PTG

Nice sharing :)

21 Ogos 2013 12:50 PTG

good info ;)

21 Ogos 2013 1:18 PTG

thank infonya :)

21 Ogos 2013 2:29 PTG

terima kasih berkongsi info sis...

21 Ogos 2013 2:39 PTG

amat bermakna info nie.. time kasih sharing...

21 Ogos 2013 3:33 PTG

lawan!! bersatu!! rapatkan saf!!

21 Ogos 2013 3:33 PTG

dulu pun yaya hairan kenapa orang guna simbol ni

21 Ogos 2013 5:18 PTG

ramai kn yg kongsi psal ni =) alhamdulillah..ramai rakyat Malaysia yg prihatin..msa tgok bola hritu lglh kagum..ramai yg spport mesir

21 Ogos 2013 7:22 PTG

Terima kasih ya mama. Barulah saya tahu.

21 Ogos 2013 8:42 PTG

thanks 4 the info mama :)

21 Ogos 2013 10:22 PTG

alhamdulilah terima kasih info nye

21 Ogos 2013 10:22 PTG

alhamdulilah terima kasih info nye

23 Ogos 2013 10:12 PG

tau avatar tu ada kaitan dengan apa yg berlaku di Egypt tapi baca ni baru tau apa maksudnya.. thanks mama.. =)

23 Ogos 2013 5:33 PTG

thanks info pasal benda baru tahu...

Catat Ulasan

Terima kasih atas keprihatinan anda terhadap kandungan entri mama. Pastikan setiap komen tidak berbaur perkauman, ancaman, hinaan dan kejian. Kita kan satu Malaysia... Insyaallah, ada kelapangan mama akan singgah ke teratak anda.

Sekian, salam sayang dari
Mamaniza.com

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nyatakan di sini tidak ada kena mengena dengan sesiapa kerana ia tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali saya nyatakan namanya secara terang-terangan.

Segala PRINT SCREEN terhadap blog adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan saya. Saya, Mamaniza tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang kepada si pelaku seandainya hak saya dicabuli.

Harap maklum.
All Right Reserved to: Mamaniza.com | Designed by: Aimi Syafiqah